Andelsboliglån

Andelsboliglån – komplet artikel med alt du skal vide om lån til andelsboliger

Er du på udkig efter et andelsboliglån, bør du bruge 2-3 minutter på at læse denne artikel. Så er du bedre rustet til at belåne din andel.

Hvad er en andelsbolig?

En andelsbolig er en af flere andelsboliger som er samlet i en andelsboligforening. Langt de fleste andelsboligforeninger i Danmark findes i København hvor det er tidligere udlejningsejendomme som med tiden er konverteret til andelsboliger. 

En andelsboligforening er således et fællesskab, hvor man sammen med andre ejer den ejendom man bor i.

I en andelsbolig ejer du ikke selv selve ejendommen da den ejes af andelsboligforeningen. Det du istedet ejer er en brugsret til din lejlighed, altså din andelsbolig. Du ejer også en del af den formue andelsboligforeningen har.

Hvilke lån kan du få i din andelsbolig?

Når du ejer en andelsbolig kan du hos os belåne den friværdi du har i din andelslejlighed.

Hvordan opgøres din andel af andelsboligforeningens formue?

Andelsboligforeningens formue findes i foreningens regnskab og udgør forskellen mellem det foreningen ejer og det den skylder. Denne forskel opgøres som foreningens egenkapital.

Hvor meget er din andelsbolig værd?

Værdien af din andelsbolig består af to elementer. Dels den andel af andelsboligforeningens formue som du ejer. Dette beløb finder du i foreningens seneste årsregnskab typisk på side 17-18. Til denne værdi skal der lægges de individuelle forbedringer som findes i lejligheden. Værdien af disse fastsættes af foreningens faste vurderingsmand.

Hvordan udnytter du din friværdi med et andelsboliglån?

Er det flere år siden du har købt din andelsbolig har du formentlig en større friværdi i den. Den friværdi kan du bruge til at få adgang til billige lån, penge du kan bruge til nyt køkken, ny bil, orlov, sanering af din økonomi eller hvad du lige har lyst. Det er nemlig ikke selve låneformålet der er afgørende men derimod din friværdi. Da andelsboliglånet således har sikkerhed i din friværdi, kan du låne på fordelagtige vilkår, og det er jo ikke så værst.

Hvad skal du være særligt opmærksom i andelsboligforeningens regnskab?

Da du som ejer af en andelsbolig indgår i såvel et formue- som driftsfællesskab med de øvrige andelshavere, er det vigtig at du kender til foreningens regnskab. Selvom du ikke er regnskabskyndig bør du fortsat kigge på foreningens regnskab og forholde dig til dette. De forhold du især bør forholde dig til er:

  • Foreningens driftsmæssige resultat
  • Værdiansættelse af foreningens ejendom
  • Foreningens lån

Hvem henvender vores andelsboliglån sig til?

Vores andelsboliglån henvender sig primært til dem der ønsker at belåne deres friværdi. Vores udgangspunkt for bevilling af lån er således den friværdi som du har i din andelsbolig og ikke så meget din daglige økonomi og låneformål.

Ønsker du et uforpligtende tilbud på dit andelsboliglån så udfyld blot vores låneansøgning.

Luk menu